Parodontoza: ce este, care sunt cauzele și cum se tratează

Parodontoza: ce este, care sunt cauzele și cum se tratează

Boala parodontală numită și boala “dinților frumoși” este o boală infecțioasă ce implică țesuturile de susținere ale dinților. De obicei este cauzată de un periaj și o igienă orală defectuasă, ce perimite plăcii bacteriene (un biofilm bacterian aderent) să se acumuleze la nivelul suprafețelor dentare și să se mineralizeze, formând ulterior tartrul dentar.

Principalul semn clinic care sugerează apariția unei afecțiuni parodontale este reprezentat de sângerarea gingivală, la care se adaugă modificări de culoare, consistentă și volum ale gingiei.

În stadiile avansate de boala parodontală semnele de inflamație gingivală sunt accenuate, apar dureri în timpul masticatiei, mobilitate dentară sau chiar pierderea dinților.

Pe lângă factorul determinat reprezentat de placa bacteriană, pacienții trebuie să înțeleagă că în instalarea acestei afecțiuni sunt implicați și o serie de factori favorizanți precum: tartul, cariile dentare, înghesuirea dentară, edentația (spațiul determinat de absența unor dinți), bolile sistemice, medicația pacientului, fumatul, factori ce pot fi identificați în urmă unui consult de specialitate.

În urma vizitei la medicul dentist se realizează o examinare atât clinică cât și paraclinică (fotografii dentare, radiografii dentare, scanare intraorală, printare de modele 3D) cu ajutorul cărora medicul poate evalua statusul dento-parodontal al pacientului, în funcție de care se va stabili tratamentul cel mai adecvat situației clinice respective.

Pacientul trebuie să înțeleagă că există două categorii de tratament:

 • PROFILACTIC  
 • CURATIV

Tratamentul profilactic cuprinde ansambul de proceduri realizate cu scopul de a preveni apariția și evoluția bolii parodontale

Cum se realizează?

Igienizarea reprezintă cea mai importantă metodă de profilaxie. Ea poate fi realizată atât de către pacient cât și de medicul dentist.

Măsurile profilactice individuale, efectuate de pacient:

 • periajului gingivo-dentar realizat corect de cel puțin două ori pe zi, dimineața înainte de micul dejun și seară înainte de culcare.
 • mijloace auxiliare de igienizare (periuțele interdentare, ață dentară, dușul bucal, apele de gură). 

 În urmă discuției cu medicul dentist pacientului îi poate fi recomandată o tehnică de periaj adaptată nevoilor sale, precum și tipul de periuță dentară și mijloacele auxiliare pe care acesta ar trebui să le folosească.

Măsurile profilactice profesionale sunt efectuate în cabinetul dentar de către medicul dentist sau de igienist, cu rolul de a completa măsurile profilactice individuale, nu de a le înlocui!!! Acestea se realizează la intervale regulate de timp,  ce pot varia de la un pacient la altul și presupun:

 • detartraj
 • chiuretaj radicular
 • periaj professional
 • air-flow
 • fluorizare

Detartrajul este procedura de îndepărtare a tartrului și a plăcii bacteriene asociate de pe suprafațele dentare supra – și subgingivale. El se realizează cu ajutorul aparatului de detatraj cu ultrasunete prin intermediul unei anse speciale de detartraj. 

Pentru ca detartrajul să fie eficient, el trebuie completat de chiuretajul radicular prin folosirea unor chiurete speciale, îndepărtând astfel resturile de tartru inclavate la nivel subgingival.

Periajul profesional are rolul de a curăța și lustrui suprafețele dentare prin folosirea cupelor de cauciuc și a periilor, în asociere cu paște speciale.

Air- flow- ul este realizat cu aparatul Prophy-Jet, și este menit să completeze ședința de igienizare profesională, prin intermediul său proiectandu-se la nivelul suprafețelor dentare un jet controlat de aer, apă și microparticule de bicarbonat de sodiu, suplimentand îndepărtarea plăcii bacteriene și a colorațiilor extrinseci rezultate din alimentație sau fumat.

Fluorizare

Cea mai eficientă metodă de prevenire a cariilor dentare este reprezentată de fluorizare, în urma căreia smalțul devine mai rezistent față de procesele de demineralizare acidă. Așadar, prin intermediul fluorizării profesionale medicul administrează o cantitate mai mare de fluor la nivelul suprafețelor dentare, prin aplicații locale sub diferite forme: geluri sau lacuri. 

De reținut!

Se recomandă efectuarea igienizării profesionale de cel puțin două ori pe an (la interval de 6 luni), însă acesta se poate realiza și la intervale mai scurte de timp (3-4 luni) în cazul pacienților fumători sau în cazul pacienților cu afecțiuni parodontale existente. 

Tratamentul curativ 

În cazul în care leziunile parodontale sunt prezente, tratamentul trebuie instituit precoce, pacientul fiind atent monitorizat, deoarece boala parodontală este o inflamație cronică cu caracter evolutiv.

Așadar, pentru ca simptomatologia să se reducă și să se obțină chiar și o vindecare caracterizată prin dispariția inflamației și o reinserție epitelială, tratamentul curativ trebuie individualizat în funcție de gradul de afectare parodontală. 

În cazul afecțiunilor parodontale superficiale se instituie igienizarea profesională alături de un tratament medicamentos fie local și/sau general cu acțiune antimicrobiană și antiinflamatorie. În formele avansate de îmbolnăvire parodontală mijloacele de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului împreună cu tratamentul medicamentos nu sunt suficiente și se impun aplicarea metodelor chirurgicale.

Proceduri  chirurgicale parodontale:

 • chiuretajul gingival și subgingival
 • gingivectomia
 • gingivectomia gingivo-plastică
 • operațiile cu lambou
 • chirurgia osoasă alveolara. 
 • chirurgia muco-gingivală
Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Call Now ButtonSuntem aici să te ajutăm