Durerea de dinți – De ce apare și cum o tratăm

DUREREA DE DINȚI – DE CE APARE ȘI CUM O TRATĂM

De cele mai multe ori, durerea de dinți localizată reprezintă un semn că ceva este în neregulă cu dinții sau gingiile tale.

În funcție de intensitate, durerile de dinți variază între dureri ușoare și severe, iar în funcție de durată, ele pot fi constante sau intermitente. Ai putea să te confrunți cu:

  • durere pulsatilă sau umflături în jurul dintelui / dinților;
  • febră;
  • durere ascuțită la atingere;
  • sensibilitate la băuturi și alimente fierbinți și/sau reci.

Este foarte important să mergeţi la medicul dentist în momentul în care apar durerile dentare, astfel încât acesta să descopere cauza şi să aplice tratamentul corespunzător pentru uşurarea disconfortului.

Dentist writing on clipboard

Cauze:

Deteriorarea dinților este cauza cel mai des întâlnită a durerilor de dinți. Netratarea unui dinte deteriorat (care, în cele mai multe cazuri, înseamnă dinte cariat) poate duce la apariția unui abces. Abcesul este o infecție localizată lângă dintele afectat sau chiar în pulpa dentară. Dacă bănuiești că ai un abces dentar, fă-ți imediat o programare la medicul dentist.

Cariile mici se pot obtura, însă cariile profunde necesită un tratament endodontic sau o coroană dentară. Dacă pulpa dentară este infectată, este nevoie de o obturaţie de canal sau chiar de extracţia dintelui.

Boli gingivale :

Acestea implică inflamarea gingiilor şi deteriorarea osului din jurul dinţilor. Bolile gingivale apar atunci când placa bacteriană produce toxine ce irită gingia. Un prim simptom al acestor boli este sângerarea gingivală, aceasta producând în cele din urmă inflamaţii şi infecţii dureroase.

Într-o primă etapă, bolile gingivale sunt tratate prin îndepărtarea plăcii bacteriene. În stadii mai avansate este nevoie de detartraj şi chiuretare subgingivală.

Sinuzita:

Este o afecțiune în care sinusurile devin inflamate din cauza unei infecții virale, bacteriene sau fungice a sinusurilor. Deoarece rădăcinile dinților de sus sunt localizate aproape de sinusuri, sinuzita poate cauza durere.

Molarii de minte:

Apariţia molarilor de minte poate produce durere atunci când nu sunt aliniaţi corect sau când sunt încastraţi în mandibulă şi necesită extracţie chirurgicală.

Prevenție:

Cel mai important lucru în prevenţie este păstrarea unei bune igiene orale. Acest lucru include periajul dentar de cel puţin două ori pe zi şi utilizarea aţei dentare cel puţin o dată pe zi.

Utile sunt şi apele de gură antiseptice, care ucid bacteriile răspunzătoare pentru respiraţia urât mirositoare, carii şi gingivită.

Menţinerea unei diete echilibrate, reducând alimentele cu zahăr şi amidon, ce produc carii dentare este esențială.

Evitaţi gustările dintre mese. Acest obicei predispune dantura la carii, deoarece nu permite normalizarea acidităţii pH-ului din gură.

Vizitaţi periodic medicul stomatolog, o dată la 3 – 6 luni. Acesta poate observa afecţiunile dentare din timp, care altfel ar progresa fără simptome.

Medicul stomatolog este cel care tratează durerile dentare, iar tratamentul depinde de cauza apariției durerii. Dentistul va examina și va hotărî dacă este sau nu nevoie de o radiografie pentru a stabilirea gradului de deteriorare.

Pentru a atenua durerea, medicul stomatolog va prescrie analgezice, iar pentru a trata o infecție, specialistul va prescrie, cel mai probabil, antibiotice. Dacă durerea se datorează unei carii, doctorul va plomba dintele cariat. În cazul unui dinte inclus, s-ar putea să fie nevoie de o extracție chirurgicală.

Pentru orice urgență / problemă, Clinica Corident iti oferă un serviciu extraordinar de bun și îți răspundem la orice întrebare, într-un timp foarte scurt.

Tags:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Call Now ButtonSuntem aici să te ajutăm